Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Terug
Nooit meer onterechte uitval

5 tips voor een betere declaratieverwerking

07 september

Krijg jij alle geleverde zorg betaald? Grote kans dat je niet elke dag stilstaat bij deze vraag. Je gaat uit van wel. Toch wordt veel geleverde zorg afgekeurd. Met deze tips haal je meer uit je declaratieverwerking.

Tip 1

Bekijk de uitval altijd nauwkeurig

Uitval betekent sowieso geen geld. Leg je er niet bij neer maar kijk wat er fout is gegaan. Grote kans dat een toewijzing handmatig naar een arrangement is omgezet. Gebruik daarom de functie in je administratiesoftware die een toewijzing vertaalt naar arrangement. Dan is de kans op uitval een stuk kleiner. Heeft je software niet zo’n functie, overweeg dan software die dit wel heeft. Daarmee bespaar je tijd en geld.

Tip 2

Wees nauwkeurig

Veel uitval in de declaratieverwerking is te wijten aan onzorgvuldigheid. Het herstellen van een afgekeurde declaratie kost veel uitzoekwerk. Ligt de fout bij een onjuiste registratie van de zorg, wordt er op de Zvw gedeclareerd terwijl er een Wlz-indicatie is? Mogelijk zijn de regels van de verzekeraar niet goed toegepast. Onderzoek dus altijd de reden van de uitval. Schrijf de oorzaak op, deel deze met collega’s zodat iedereen kan leren van de gemaakte fouten. Goed om te weten: is er uitval bij declaraties voor de Wlz, dan krijg je er een code bij geleverd. Op www.istandaarden.nl staat wat de code betekent. Zo los je uitval makkelijker op.

Tip 3

Let op bij materiële controles

Materiële controles kosten veel tijd. Regels van verzekeraars wijzigen nog wel eens. Een fout is daardoor snel gemaakt. Een voorbeeld: Een cliënt verblijft in het ziekenhuis maar de declaratie van zorg voor de Zvw loopt door. De verzekeraar zal die declaratie dan afkeuren. Voorkom uitzoekwerk en meld de cliënt tijdelijk uit zorg. Als de cliënt weer in zorg komt, maak dan een nieuw arrangement aan. Zo voorkom je discussies over het onterecht leveren van zorg.

Tip 5

Besteed aandacht aan kennisniveau

Declaratieverwerking is een vak. Het vereist nauwkeurigheid en kennis van wet- en regelgeving, regels van en afspraken met verzekeraars en software. Continu bijscholen is belangrijk. Dus wil je alle zorg betaald krijgen, besteed aandacht aan het kennisniveau van de medewerkers.

Meer inzicht in vijf stellingen

Voor veel zorgorganisaties is declaratieverwerking geen focusgebied. Daardoor leveren zij wel de zorg maar krijgen niet alles (volledig) betaald. Via een interactieve infographic ontdek je via vijf stellingen of hulp van een specialist op afstand voor jouw organisatie interessant kan zijn.

Deel dit bericht facebook whatsapp linkedin