Let op! Uw browser is verouderd, dit kan negatief effect hebben op de gebruikerservaring. Download Chrome
X
Terug
Praktijkcase

1,5% meer omzet door uitbesteding declaratieverwerking

02 maart

Zorgdeclaratieverwerking uitbesteden vinden veel zorgorganisaties spannend. Ze zijn bang om de grip te verliezen, horen we vaak. Maar juist door de zorgdeclaratieverwerking over te laten aan een team van specialisten dat er dagelijks mee bezig is, ontstaat meer grip. En extra financiële middelen. Hoe? Dat lees je in het voorbeeld van de fictieve zorgaanbieder Mooi Leven. De beschreven situatie komt uit de praktijk.

Mooi Leven

Mooi Leven biedt woon- en wijkzorg aan 1363 cliënten. Ze doet dit met 677 medewerkers (456 FTE). De afdeling cliëntadministratie heeft vijf medewerkers op de backoffice en een teamleider (3,6 FTE).

De loonkosten zorgdeclaratieverwerking

Hoofd cliëntenadministratie (1 FTE, FWG 50)
Medewerker backoffice cliëntenadministratie (2,6 FTE, FWG 25)

Loonkosten plus werkgeverslasten per maand: € 11.475

Kosten uitbesteding zorgdeclaratieverwerking

Kosten uitbesteden per maand voor de zorgdeclaratieverwerking van de cliënten: 592 Wmo, 419 Zvw, 352 Wlz cliënten: € 6.900 per maand inclusief btw.

De besparing op de zichtbare loonkosten: 40%

1,5% meer omzet

Na een jaar de zorgdeclaratieverwerking te hebben gedaan voor Mooi Leven, maken we de balans op. De omzet is 1,5% (€ 50.290) gestegen, terwijl de zorgverlening gelijk is gebleven. De verklaring: alle geregistreerde zorg is ook betaald. Dat was voorheen niet het geval, concluderen we na een analyse.

De oorzaken:

  • onzorgvuldige registratie verwerking van zorgdeclaraties;

  • geen oog voor achterstallige zorgdeclaraties of uitval;

  • hoge werkdruk door ziekte van een medewerker.

Complex proces

De uitval is niet te wijten aan de medewerkers op de administratie. Het proces is te complex gemaakt. Actuele kennis van wet- en regelgeving is vereist. Ook kennis van de software is hard nodig net als een rechte rug richting verzekeraar, zorgkantoor en gemeente.

Het uitbesteden van de zorgdeclaratieverwerking heeft Mooi Leven per jaar € 105.190 opgeleverd (besparingen op de loonkosten plus betaling van alle geregistreerde zorg). Via dashboards heeft Mooi Leven zicht op de declaraties, dus continu grip op het proces.


Denk je: dit gebeurt bij ons niet? Laat de directie eens een dag meedraaien op de administratie. Zo ziet ze met eigen ogen wat er allemaal bij komt kijken. Want zien is geloven!

Vraag een vrijblijvende declaratiescan aan

Ben jij benieuwd hoe het zorgdeclaratieproces van jouw organisatie beter kan? Vraag een vrijblijvende scan van de zorgdeclaratieverwerking aan. Vul het formulier en we nemen contact met je op.

Deel dit bericht facebook whatsapp linkedin